Zanimljivosti

 • Stari grad Šibenik 100m
 • Gradska knjižnica 180m
 • Gradsko kazalište 220m
 • Muzej Grada Šibenika 350m
 • Katedrala Sv.Jakova (UNESCO) 400m
 • Srednjovjekovni samostanski vrt Sv.Lovre 450m
 • Tvrđava Sv.Mihovila 550m
 • Tvrđava Barone 600m
 • Tvrđava Sv.Ivana 700m
 • Tvrđava Sv.Nikole (UNESCO) 15min
 • Gradsko kupalište Banj 1.1km
 • Gradsko kupalište Jadrija 20min / 20min

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku jedno je od najznačajnijih i najljepših graditeljskih ostvarenja u Hrvatskoj te je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Građena je više od stotinu godina, tijekom 15. i 16. stoljeća, a jedinstvena je po tome što je kompletno izgrađena od kamena i to bez korištenja vezivnog materijala. Najznačajniji graditelji katedrale su Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac. Tijekom stoljetnog razdoblja gradnje katedrala je nastajala izmjenama triju različitih stilova: gotičkog, gotičko-renesansnog i renesansnog. Ljepotom se posebno ističe impozantna kupola koja je bila pogođena u Domovinskom ratu, a danas je svojevrsni simbol Šibenika. Katedrala je poznata i po ikonografskim inovacijama među kojima posebno mjesto zauzimaju skulpture 71 glave na vanjskom dijelu svetišta za koje se smatra da su individualni portreti suvremenika Jurja Dalmatinca.

Tvrđava sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante u Šibeniku, jedinstvena je renesansna građevina venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva i izniman spomenik svjetske graditeljske baštine. Izgrađena je na otočiću Ljuljevcu, na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Nikole po kojem je dobila ime. Gradnja tvrđave prema projektu mletačkog arhitekta Gian Girolama Sanmichellija započela je 1540 g. nakon pada grada Skradina pod osmanlijsku vlast, kada su Mlečani morali ojačati obranu Šibenika, svoje najvažnije strateške luke na istočnoj obali Jadrana. Posebna vrijednost Tvrđave sv. Nikole jest u tome što je zadržala izvornu formu i rijetka renesansna arhitektonska rješenja, pa je tako 2017. upisana u Listu svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ''Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća''.

Tvrđava sv. Mihovila podignuta je na strmoj, kamenoj uzvisini s koje puca prekrasan pogled na brojne otoke šibenskog arhipelaga te srednjovjekovni grad. Kroz turbulentnu povijest služila je kao glavna točka gradskog obrambenog sustava. Pod njenim zidinama razvio se Šibenik, najstariji autohtoni hrvatski grad na Jadranu, koji se prvi put spominje na Božić 1066. godine kao mjesto u kojem je boravio hrvatski kralj Petar Krešimir IV. Većina danas sačuvanih bedema i kula tvrđave potječe iz kasnog srednjeg i ranog novog vijeka. Tvrđava je obnovljena 2014. godine, kada joj je pridodan novi sadržaj, jedinstvena ljetna pozornica na otvorenom.

Tvrđava Barone izgrađena je odmah nakon tvrđave sv. Ivana pred dolazak osmanske vojske tijekom Kandijskog rata. Taj događaj danas možete doživjeti kroz tehnologiju takozvane proširene stvarnosti koja oživljava likove, zvukove i prizore Šibenika iz 17. stoljeća. Izgrađena je po nalogu zapovjednika obrane Šibenika baruna Christopha Martina von Degenfelda po kojem nosi i ime. U početku je izgrađena kao manja utvrda (ridotto) da bi konačni oblik dobila 1659. godine za vrijeme generalnog providura Antonija Bernarda.

Uključujući potopljeni dio rijeke na ušću, rijeka Krka duga je 72,5 km sa svojih sedam vodopada i ukupnim padom nadmorske visine od 242 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Nacionalni park Krka prostrano je područje iznimne i raznolike prirodne vrijednosti. U parku su dostupne različite atrakcije, kao pješačke staze, razgledavanja i prezentacije, izleti brodom, suvenirnice, muzej i restorani. U blizini parka nalaze se i arheološki ostaci tvrđava koji datiraju još iz rimskog doba.

Nacionalni park Kornati najrazvedeniji je arhipelag Mediterana i obuhvaća oko 140 nenaseljenih otoka, otočića i hridi. Otoci Kornati pravi su raj za nautičare, ronioce i sve koji uživaju u veličanstvenoj ljepoti netaknute prirode. Najpopularniji fenomen Nacionalnog parka su kornatske krune koje su vjerojatno porijeklo imena otočja (lat. Corona = kruna). Krune su okomite bijele litice, okrenute prema otvorenom moru.

Snimanje tri epizode Igre prijestolja, pete sezone, snimano je na lokacijama u Šibeniku. Kao kulisa odabrana je srednjovjekovna vizura starog dijela grada, zajedno s povijesnom gradskom jezgrom, drevnom arhitekturom i položajem na moru.

Online rezervacija

Datum dolaska
Broj noći

Pristupni ključ (neobavezno)

Online rezervacija

Datum dolaska
Broj noći

Pristupni ključ (neobavezno)